Uhryznutie a uštipnutie

Uhryznutie a uštipnutie

Uhryznutie zvieraťom alebo uštipnutie hmyzom väčšinou nebýva v našich zemepisných podmienkach nebezpečné a celkové zdravie neohrozuje. Ak sa však chystáte do zahraničia, mali by ste sa poučiť, ako rozpoznať zvieratá a hmyz, ktoré vylučujú jed nebezpečný pre človeka. Okrem toho si zistite, kde v takom prípade zoženiete protijed a odbornú pomoc. V zriedkavých prípadoch sa môže vyskytnúť nebezpečná alergická reakcia, a to aj pri zdanlivo neškodnom uštipnutí. Takéto prípady si vyžadujú okamžitý lekársky zásah.

Uhryznutie zvieraťom

Ak vás uhryzne pes, mačka alebo kôň, vyhľadajte lekársku pomoc, pretože rany po uhryznutí týmito zvieratami bývajú septické. Podáva sa injekcia proti tetanu a rana sa chirurgicky ošetrí. V niektorých prípadoch je potrebná injekcia proti besnote.

Uštipnutie hadom

Jediným jedovatým hadom v našich podmienkach je vretenica. Vo väčšine prípadov nie je uštipnutie týmto hadom nebezpečné pre život, no následky môžu byť vážne, najmä u malých detí. Ak vás uštipne had, umyte si okolie rany a užite prípravok proti bolesti. Ak ide o dieťa, urobte to isté a potom ho presvedčte, aby zostalo pokojne ležať. Vyhľadajte lekársku pomoc.

Uštipnutie hmyzom

Uštipnutie alebo uhryznutie hmyzom (u nás je to najčastejšie komár) má za následok lokálne svrbenie, sčervenanie a opuch. Nepríjemné pocity môžete zmierniť zinkovou masťou alebo lekárenským alkoholom. Po uštipnutí včelou, osou alebo sršňom sa pokúste čo najskôr vytiahnuť z rany žihadlo, a to čistým nechtom alebo hrotom nožíka. Sledujte, či sa u postihnutého nerozvíjajú príznaky anafylaktického šoku.

Uštipnutie medúzou

Medúzy sú len zriedkavo nebezpečné. Po uštipnutí vzniká nanajvýš bolestivé opálenie a opuch. Tieto prejavy možno zmierniť zinkovou masťou alebo antihistamínovým krémom. Treba však vedieť, že existujú aj také druhy medúz, ktorých uštipnutie má za následok problémy s dýchaním a mdloby. Pri poskytovaní pomoci treba v prvom rade zoškrabnúť alebo zotrieť suchým pieskom žihadlo, ktoré ostalo v koži. Postihnutého uložte do bezpečnej polohy a udržujte ho v teple, kým ďalšia osoba neprivedie pomoc.